IZLOŽBE

IZLOŽBA I RAZGOVOR "IN MEMORIAM, ZORAN MANEVIĆ (1937-2019)"

Pozivamo Vas na otvaranje komemorativne izložbe “In memoriam, Zoran Manević (1937-2019)” i razgovor o delu velikana srpske arhitekture u utorak, 14. maja u 19 časova u holu i Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56.

Govore:

arh. Slobodan Maldini, priređivač izložbe,

arh. Slobodan Dragović, kopriređivač izložbe,

prof. Aleksandar Radojević,

arh. Miloš Stanković,

prof. Zoran Bulajić.

Arhitekta i istoričar umetnosti dr Zoran Manević završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1961, magistrirao 1967. i doktorirao 1980. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je zaposlen u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i bio upravnik Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Njegovo delo ostavilo je neizbrisiv, dubok trag i profilisalo istoriju srpske arhitekture u njenim najznačajnijim momentima.

1974. Zoran Manević je inicirao i zajedno sa grupom istomišljenika osnovao Salon arhitekture, prvu i najveću nacionalnu manifestaciju arhitekata i urbanista u Srbiji. Osnivač je časopisa “Arhitektura”, osnivač  “Leksikona srpskih arhitekata”, najobimnijeg imenika srpskih arhitekata aktivnih od početka XIX veka do danas. Na tradiciji prvog srpskog udruženja arhitekata iz 1890. godine, u cilju odbrane struke od neprestanog urušavanja, Manević je 2010. osnovao Asocijaciju srpskih arhitekata – ASA. Prvenstvena uloga ove strukovne asocijacije usmerena je prema jačanju kulturnog aspekta arhitekture, zaštiti autorskih prava arhitekata i borbi za očuvanje novije nepokretne kulturne baštine na tlu Srbije.

IZLOŽBA "UMETNOST U SRBIJI"

8. aprila 2019. godine otvorena je izložba Asocijacije srpskih arhitekata “ASA” i Art Centra iz Novog Sada pod nazivom “Umetnost u Srbiji”. U prostorima renovirane ustanove kulture poznate kao “Dvorac Eđšeg” Asocijacija srpskih arhitekata izložila je 20 radova svojih članova. Izložbu su predstavili Slobodan Maldini, zastupnik Asocijacije srpskih arhitekata i Darko Čonkić, predsednik Art Centra, a otvorio je Dušan Milovanović, istoričar i teoretičar umentosti.

Među radovima članova Asocijacije srpskih arhitekata posebnu pažnju privukli su projekti javnih i stambenih objekata, memorijalni centar, enterijeri stambenih prostora, arhitektonski crteži, skulptura u arhitekturi i konceptalna arhitektura. Među izvanrednim radovima, žiri je dodelio Veliku nagradu Asocijacije srpskih arhitekata svom članu magistru arhitekture Ivanu Filipoviću i timu u kojem su: Akita Suzuki, Majuko Mikogami, Daisuke Kobajaši, Takuomi Sameđima za idejno arhitektonsko rešenje Ambasade republike Srbije u Kamberi, Australija iz 2018. godine. Radom koji nosi naziv “Svuda pođi, svojoj ambasadi dođi” autori su ostvarili jedinstven koncept ambasade kao doma, mesta okupljanja sa osobenostima srpskog podneblja. Interesantan je projekat u kojem identitet zemlje Srbije predstavljaju iz svog ugla gledanja članovi autorskog tima iz Srbije i Japana. Projektovani objekat je jednostavnog arhitektonskog koncepta, čistog i jednostavnog oblika, funkcionalno dovoljnog. Zbog izvanrednih likovnih kvaliteta, projekat je nagrađen prestižnom nagradom Asocijacije srpskih arhitekata.

IZLOŽBA "UMETNOST U SRBIJI"

Poštovani članovi ASA,

Pozivam vas da učestvujete na izložbi “Umetnost u Srbiji” koju zajednički organizuju Asocijacija srpskih arhitekata (ASA) i Art Centar iz Novog Sada. Izložba radova arhitekata i likovnih umetnika članova ova dva udruženja biće održana u prostoru kulturnog centra dvorca Eđšeg u Novom Sadu, u ulici Antona Čehova br. 4, u periodu od 8. do 15. aprila 2019. godine. Otvaranje izložbe biće 8. aprila 2019. godine u 20. časova.

Prva izložba ove vrste priređena je 2018. godine i premijerno predstavljena u Novom Sadu, a potom je preneta u više gradova u Srbiji. Na ovogodišnjoj izložbi učestvovaće arhitekti, dizajneri i enterijeristi članovi ASA sa svojim najnovijim projektima, skicama, crtežima, 3D animacijama, fotografijama realizovanih dela i onih čija je realizacija u toku.

Pozivamo sve članove i prijatelje ASA da se odazovu pozivu za učestvovanje na izložbi i pošalju svoje najnovije radove na jednom ili najviše dva izložbena panoa. Radove poslati u digitalnom obliku u JPEG ili TIFF formatu rezolucije 300dpi putem https://wetransfer.com na mejl adresu ASA: asa.asocijacija@gmail.com, sa naznakom “Umetničkom savetu ASA, za izložbu u Novom Sadu”. Radove će pregledati Umetnički savet ASA na čelu sa predsednikom prof. Aleksandrom Radojevićem i članovima poznatim srpskim arhitektima.

Izložbene panoe učesnici će plotovati i kaširati na penokartonu (foreksu) dimenzija 50 x 70 cm, vertikalne orijentacije. Na panoima treba naznačiti imena autora i saradnika, naziv dela, godinu kada je ono nastalo i potreban opis.

Izložbeni radovi se predaju 4. aprila u Beograđanci, Masarikova 5/6. sprat u 18 časova.

Za učestvovanje na ovoj izložbi ne plaća se nikakva kotizacija.

Ukoliko boravite izvan Beograda ili zemlje i sprečeni ste da donesete lično radove i želite da ASA plotuje Vaše panoe, možete da uplatite 1.500 RSD po panou na račun ASA sa naznakom “Izrada panoa za izložbu”
i mi ćemo to uraditi za Vas. Članovi ASA iz Novog Sada doneće svoje panoe na dan otvaranja izložbe na adresu A. Čehova br. 4 u Novom Sadu.

Odabrani radovi predstavljeni na izložbi “Umetnost u Srbiji” biće objavljeni na stranama novog časopisa “ASA, zbog čega još jednom apelujem da dostavite Vaše najznačajnije radove, celoviti i grafički kvalitetan materijal za štampu.

Pozivam sve ljubitelje umetnosti da prisustvuju otvaranju izložbe!

Srdačan pozdrav,

Slobodan Maldini