PREDAVANJA

PROMOCIJA KNJIGE "ISTORIJA SRPSKE UMETNOSTI XVIII-XXI VEK"

Poštovani, pozivam Vas na predstavljanje knjige “Istorija srpske umetnosti XVIII-XXI vek” u petak, 21. juna u 19. časova u atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

O knjizi:
“Istorija srpske umetnosti, XVIII do XXI vek” autora Slobodana Maldinija je vodič kroz kulturnu prošlost našeg podneblja. Tokom desetogodišnjeg rada prikupljeno je, sistematizovano i čitaocima predstavljeno jedinstveno dokumentovano svedočanstvo o bogatoj umetničkoj zaostavštini Srbije. Na 848 strana, nalaze se 270 tematskih poglavlja o razvoju srpske umetnosti u protekla tri stoleća. U knjizi je objavljena fotodokumentacija sa više od 3.000 fotografija umetničkih dela. Predstavljene su biografije i podaci o stvaralaštvu oko 2.500 likovnih umetnika, arhitekata i drugih ličnosti koji su ostavili nemerljiv trag u srpskoj kulturi. Opisani su mnogobrojni istorijski događaji značajni za razvoj srpske likovne umetnosti. Sveobuhvatna i faktografski pouzdana, knjiga je vredan i jedinstven izvor opšteg znanja o srpskoj umetnosti i kulturi.

Ukoliko želite, moćete da ovu knjigu kupite kod autora, po najpovoljnijoj ceni 12.000 rsd. Ovom prilikom, uz kupljeni primerak dobićete na poklon dva toma “Enciklopedije arhitekture, 3 i 4”.

Srdačan pozdrav,
Slobodan Maldini

PROMOCIJA ČASOPISA "ASA"

Pod nazivom “Arhitektura”, ASA izdaje svoj stručni časopis počev od 1998. godine, do danas. Prvi broj je izašao 1. januara 1998. godine. Pre toga je izlazio “Bilten” u 6 brojeva. U kontinuitetu je objavljeno 209 brojeva časopisa “Arhitektura”. 

Pod nazivom “ASA” u 2019. godini Asocijacija srpskih arhitekata pokreće novi projekat časopisa, sa širom tematikom vrhunskog grafičkog dizajna, u boji.

U nameri da proširi svoje angažovanje na polju nacionalne kulture, pre svega na jačanju svesti o očuvanju kulturnih tekovina i razvoju likovnih umetnosti, Asocijacija srpskih arhitekata realizuje projekat izdavanja časopisa o arhitekturi, likovnoj umetnosti i kulturi uopšte. Naziv časopisa “ASA” prvenstveno se odnosi na tematiku iz oblasti arhitekture, urbanizma i zaštite spomenika kulture, ali u proširenom nazivu ASA ima novo značenje: Arhitektura (lat. Architectura), nauka (lat. Scientia), umetnost (lat. Ars). 

Teme kojima se bavi časopis su široke: arhitektura u njenom punom značenju koje uključuje pre svega ovu oblast posmatranu kao umetnost i arhitekte kao umetnike, a zatim i druge primenjene umetnosti uključujući: primenjeno slikarstvo, vajarstvo, industrijski i grafički dizajn, umetničku fotografiju, scenografiju, kostimografiju, ali i oblasti umetničke industrijske proizvodnje nameštaja, kao i proizvodnju umetnički primenljivih materijala: drveta, keramike, stakla, metala, tekstila, istoriju arhitekture i umetnosti i dr.